Stap voor stap

Om te beginnen heb je wat Ether munten nodig, en een betrouwbare cryptowallet om ze in op te slaan.

 

Stap 1: Ether kopen, een crypto wallet opzetten

Ether is de eigen cryptocurrency van de Ethereum blockchain. Deze blockchain is de thuisbasis van de meeste NFT’s en NFT marktplaatsen die er bestaan – natuurlijk zul je, als je gaat leren hoe je NFT kunst kunt maken, veel met Ethereum te maken hebben.

De allereerste stap die je moet nemen om te beginnen met het maken van digitale kunst NFT’s is wat Ether munten kopen op een exchange, en die overbrengen naar een aangewezen cryptowallet.

Wat exchanges betreft, zou ik je ten zeerste aanraden om Coinbase te kiezen. Dit is het meest toonaangevende crypto handelsplatform ter wereld, en biedt zijn gebruikers een zeer beginnersvriendelijke manier om crypto te kopen, verkopen, en verhandelen. Je kunt ook enkele Coinbase alternatieven bekijken, maar als je nieuw bent in de industrie, is dit de brokerage om mee te gaan.

Als je eenmaal wat Ether gekocht hebt, heb je daarna een cryptocurrency wallet nodig om het in op te slaan. Het is niet verstandig om je munten in een exchange te laten, en bovendien zou je een aparte wallet nodig hebben om verbinding te maken met een NFT marktplaats, op welke manier dan ook.

Om de eerder genoemde marktplaatsen te gebruiken, moet je een MetaMask wallet bezitten. Je zou er gewoon een kunnen aanmaken, en je ETH hier opslaan – dat gezegd hebbende, als je waarde hecht aan veiligheid, en je cryptomunten en NFT’s beschermd wilt houden, is het een veel verstandiger idee om te investeren in een hardware wallet. Hier is de Ledger Nano X de meest waarschijnlijke kanshebber.

Met een Ledger wallet zul je nog steeds MetaMask kunnen gebruiken, zonder dat je de twee hoeft af te wisselen. Je zou eenvoudig je Ledger apparaat verbinden met MetaMask, en al je processen via de laatste kunnen uitvoeren.

Als je eenmaal beide wallets ingesteld hebt, en je munten overgezet hebt, kun je daarna beginnen met het bekijken van gidsen over hoe je NFT kunstwerken kunt maken op geselecteerde marktplaatsen. Dit is omdat de processen tot nu toe meer een voorloper waren – ze behoren nog steeds tot de processen die vooraf moeten worden uitgevoerd!

 

Stap 2: Kies de juiste marktplaats

Het zou onmogelijk zijn om te praten over hoe je NFT kunst maakt zonder eerst een geschikte marktplaats te kiezen. Dat komt omdat bijna alle processen die rond het maken van NFT draaien op een eigenlijke marktplaats zelf gebeuren.

Als je al een schilderij, tekening, foto, of een karakterontwerp (of iets anders van gelijke aard) helemaal klaar hebt om er een NFT van te maken, wordt het vinden van een marktplaats de volgende prioriteit. Met de juiste markt zul je niet alleen je publiek kunnen verkleinen (er zijn niche-specifieke NFT marktplaatsen), maar er ook voor zorgen dat het NFT creatieproces zo eenvoudig en vlot mogelijk verloopt.

Maar hoe moet je te werk gaan om de beste markt voor jezelf te kiezen? De waarheid is dat, of je nu net leert hoe je NFT kunstwerken maakt, of al een bedreven verkoper bent, er één platform is dat er tussen alle uit springt – OpenSea.

Er zijn ook meerdere redenen waarom dat zo is. OpenSea heeft de grootste selectie NFT’s op de markt, samen goed voor bijna 20 miljoen tokens bij het schrijven van dit artikel. Bovendien is het veruit het populairste platform om in NFT’s te handelen – de naam van de marktplaats is synoniem geworden met alles wat niet-fungibel is, binnen de cryptospace.

OpenSea is prijzenswaardig om een groot aantal redenen, maar het is ook belangrijk te vermelden dat eenvoud en gebruikerservaring tot de meer opvallende daarvan behoren. Hoewel de marktplaats uiterst eenvoudig te gebruiken is, en dus geschikt zal zijn voor volkomen nieuwkomers op dit gebied, biedt hij gebruikers toch ook alle nodige hulpmiddelen die je nodig kunt hebben om te beginnen met de verkoop van NFT kunstwerken.

Er zijn ook andere mogelijkheden. Rarible is een ander populair platform dat de moeite waard is om te bekijken en te verkennen, en (zoals eerder vermeld) zijn er ook niche-specifieke markten beschikbaar. Deze markten zullen je echter beslist niet de publiciteit en mogelijkheden bieden die OpenSea wel kan.

Kortom, als je wilt leren hoe je NFT kunst kunt maken, en je NFT reis op de juiste voet wilt beginnen, kun je echt niet fout gaan met OpenSea.

 

Stap 3: Verbinden met OpenSea, een collectie maken

Om te beginnen met het aanmaken van je NFT’s moet je inloggen op OpenSea, met je MetaMask wallet. Je zult merken dat MetaMask niet de enige wallet is die je kunt gebruiken – bij lange na niet! -, maar het is de beste optie, zowel voor beginners, als voor wie het eenvoudig en snel wil houden.

Navigeer eerst naar de rechter bovenhoek van het scherm van de OpenSea officiële website, en druk op het kleine wallet icoon. Hier moet je MetaMask kiezen.

Eenmaal verbonden moet je dan naar je tabblad “My Collections” gaan. Dit staat in het keuzemenu, onder je profielfoto.

Nadat je gekozen hebt om een nieuwe verzameling te maken, kom je op een pagina vol met verschillende aanpassingsmogelijkheden. Hier kun je een logo en een banner voor je verzameling kiezen, de beschrijving invoeren, een aangepaste URL maken, categorieën kiezen, en meer.

Als je voor de visuele kant van de zaak gezorgd hebt, moet je daarna ook nog je royalty’s, betalingswijzen en andere gegevens uitzoeken. Royalty’s moet je zelf bepalen, maar kunnen niet hoger gaan dan 10%. Dat is het maximum bedrag dat je op OpenSea kunt verdienen aan vervolgverkoop, royalty-technisch.

Je zult ook de blockchain moeten kiezen waarop je verzameling zal verblijven. Dit bepaalt ook de tokens die je als betaling voor je NFT kunt accepteren. Als je net begint te onderzoeken hoe je NFT kunstwerken kunt maken, en nog niet zo snugger bent wat betreft het onderwerp crypto in het algemeen, kun je het beste de Ethereum blockchain aanhouden, en Ether als je voorkeursbetaalmiddel.

Als je klaar bent met je verzameling, maak je die aan, en wacht je tot de pagina opnieuw geladen is. Als dat gebeurd is, word je naar je verzameling gestuurd – rechtsboven in het scherm klik je om een voorwerp toe te voegen. Hier maak je een specifieke NFT.

 

Stap 4: Een NFT maken en publiceren

We zijn er eindelijk – het punt waarop je NFT tot leven komt! Om dat te laten gebeuren moet je echter nog enkele formulieren invullen, en de eigenschappen van je token instellen.

Het eerste dat je moet doen is – natuurlijkje bestand naar het platform uploaden. Dit bestand kan bijna van alles zijn – een foto, een plaatje, een GIF, enzovoort. Bestaat je NFT kunstwerk uit 3D beeldmateriaal, dan zullen de bestandsextensies verschillen – OpenSea zou ze niettemin moeten ondersteunen.

Zodra je het bestand uploadt, het een naam geeft en een beschrijving schrijft, moet je enkele eigenschappen en statistieken voor je NFT kiezen. Deze zijn meestal optioneel, maar ze maken je token unieker.

Als dat allemaal gedaan is, kun je nog een keer op “Create” drukken, en dat is het – je NFT is gemaakt! Je wordt naar de preview pagina gestuurd, en kunt daar zien hoe het er voor je potentiële kopers uit zal zien.

Hierna, als je zeker weet dat je tevreden bent met hoe het NFT geworden is, kun je verder gaan naar de verkoop pagina, en instellen dat het token ofwel verkocht, ofwel geveild wordt. Hier kun je zelf de weg kiezen die het beste is voor je specifieke niet-fungibele token!

OpenSea staat zelfs privé verkoop toe – je kunt een enkele wallet adress opgeven die je NFT kan kopen. Dit is een geweldige functie om te hebben, om verschillende redenen!

Als alles gezegd en gedaan is, mag je je NFT publiceren – een MetaMask wallet popup verschijnt, met de gas fee dat je moet betalen om de NFT te activeren. Zoals je uit mijn NFT publicatie ervaring kunt zien, kunnen deze vergoedingen behoorlijk hoog oplopen! Dit is de reden waarom je altijd moet proberen de markt te timen, als je betere gas fees wilt krijgen – ze kunnen hier gecontroleerd worden.

 

Stap 5: Werken met je tokens

Alle aspecten die we tot nu toe besproken hebben hebben betrekking op het uitgeven van je eerste NFT. Hoewel dat geweldig is en alles, is het zelden het geval dat een kunstenaar maar een enkele token zou willen slaan en uitgeven – vaker wel dan niet heb je een opmerkelijke verzameling van je werk!

Dit is waar je je processen moet gaan optimaliseren, en slim moet denken.

Om te beginnen: gas fees. Als je je NFT’s één voor één publiceert, is de kans groot dat je een enorm bedrag aan vergoedingen gaat betalen – dat is niet ideaal. In plaats daarvan zou je kunnen kijken naar gebundeld publiceren – een manier waarop je een select aantal tokens tegelijk kunt slaan, waarbij je onderweg de gas fees beperkt.

Op de hoogte blijven van het recente cryptocurrency-gerelateerde nieuws zal ook enorm helpen. Ethereum gas fees hangen sterk af van de drukte op de markt – hoe meer transacties er op een bepaald moment verwerkt worden, hoe hoger de gas fees zullen zijn.

Transacties hangen ook af van de populariteit van het netwerk, afgezien van andere dingen. Dus, als je de markt goed kunt timen, kun je een hoop Ether besparen!

In aansluiting daarop moet je ook aan je verzamelingen werken. Omdat je er een groot aantal op je account kunt aanmaken, zorg er dan voor dat alle NFT’s in de juiste zitten – dit helpt je NFT kunstwerken te vinden, en geeft potentiële kopers ook toegang tot enkele alternatieve stukken.

 

Stap 6: Je project op de markt zetten

Je hebt je NFT kunstwerk gepubliceerd – wat nu?

Nou, je zou het gewoon kunnen laten staan, en hopen dat iemand het tegenkomt – tuurlijk. Dit is echter de slechte manier om het aan te pakken – leren hoe je NFT kunst moet maken eindigt niet pas als je op de knop “Sell” drukt. De waarheid is dat hiermee nog maar de helft van het proces gedaan is – de volgende helft is even belangrijk, en die draait om de marketing van je tokens.

Zoals ik eerder in de gids al aangaf, heeft OpenSea bijna 20 miljoen verschillende niet-fungibele tokens voor je om uit te zoeken en te verwerven. Dat is een enorm aantal! Hoewel de marktplaats misschien *het* NFT knooppunt van de industrie is, betekenen de enorme aantallen ook dat je digitale kunst NFT’s vrij snel in de massa verloren kunnen gaan.

Dus, hoe ga je te werk om je tokens op de markt te brengen? Nou – dat hangt ervan af.

Als je een kunstenaar bent met een reeds bestaand publiek, liggen de zaken wat eenvoudiger. Dat betekent dat je al een aanhang hebt die geïnteresseerd is in je werk, en de optie presenteren om het te kopen in de vorm van niet-fungibele tokens kan een interessant en aandachttrekkend vooruitzicht zijn.

Heb je echter nog geen aanhang, of begin je net met je aanwezigheid op social media, dan moet het promoten van je NFT’s hand in hand gaan met het creëren van die aanwezigheid.

Ook dit is een punt dat het vermelden waard is in deze gids over hoe je NFT kunst kunt maken. Je hoeft echt geen gevestigde kunstenaar te zijn om aan NFT’s te beginnen! Hoewel het zeker helpt bij de promotie van je werk, is het geen noodzaak. Je kunt je eerste voet aan de grond krijgen in de crypto-ruimte, en van hieruit uitbreiden!

 

Meer dan alleen speculatie

Zoals eerder opgemerkt, heeft waarschijnlijk een van de populairste stukken kritiek die sceptici op NFT’s uiten te maken met het speculatieve karakter van deze tokens. Termen als “overpriced” en “bubble” worden in het rond gegooid – hoeveel waarde hebben ze werkelijk?

Het antwoord hangt natuurlijk af van op wie je deze vraag zou richten. Maar strikt te oordelen naar de tendensen van de markt, lijkt het erop dat NFT’s zeker hier zijn om te blijven.

Het argument dat niet-fungibele tokens te duur zouden zijn, is uiterst flauw. Net als sommige beroemde kunstwerken zijn digitale kunst NFT’s zo geprijsd als gevolg van de marktvraag – als er individuen zijn die bereid zijn grote sommen geld te betalen voor een bepaald NFT kunstwerk, rechtvaardigt de prijs zo’n beetje zichzelf!

Wat het bubbelpunt betreft, is het de moeite waard erop te wijzen dat nutsbezittende NFT’s met de dag meer en meer erkend worden. Als je een op zichzelf staande kunst NFT maakt, mooi – maar als je een op kunst gebaseerd token maakt dat wat verborgen, vrij te spelen inhoud heeft (meet and greet tickets, een bedank-video, enz.), dan draag je misschien bij aan de succesvolle toekomst van de NFT wereld.

Tegelijk gaan puur op kunst gebaseerde NFT’s ook nergens heen! Op dezelfde manier waarop mensen al eeuwenlang fysieke kunstwerken verzamelen, bracht het digitale tijdperk gewoon een ander medium op de tafel – het is echt niet anders!

Maar natuurlijk is het de moeite waard ook de speculatieve aard van deze vorm van kunst te erkennen. Veel fysieke kunstwerken zijn tastbaar, en hebben een soort gevestigde waarde – NFT’s moeten die reputatie binnen de industrie nog verdienen. Dit zou echter wel met de tijd moeten komen.

 

Conclusie

Wat zijn de belangrijkste takeaways die je zou moeten hebben van het lezen van dit artikel over hoe je NFT kunst kunt maken?

Nou, dat zijn er een paar, echt waar! Om te beginnen is het duidelijk dat het maken van NFT een wat steile leercurve heeft. Als je bedreven bent in het concept van crypto, zullen de dingen een stuk vlotter gaan dan als je er nog nooit van gehoord hebt.

Dat gezegd hebbende, zelfs als je helemaal nieuw bent met het onderwerp, zou het je niet al te lang moeten kosten om de ins en outs van het concept te begrijpen. Dit geldt vooral als je de kernprincipes eenmaal uit de weg hebt.

Wat zijn die principes, vraag je je misschien af? Nou, ze hebben te maken met het kiezen van de juiste wallet om je NFT’s (en winsten!) in te bewaren, en ook met het gebruiken van de beste marktplaats voor al je NFT ondernemingen.

Wat wallets betreft, is het een no-brainer – als je het beste van het beste wilt, moet je bij Ledger kijken. Meer specifiek moet je aandacht gericht zijn op het Nano X model van de hardware wallets van het bedrijf – het is het toppertje van de wallet industrie, en staat er om bekend dat het gebruikers ook voortreffelijke beveiliging, UI functies, en algemene gebruiksvriendelijkheid biedt.

Houd wel rekening met het feit dat je, zelfs met Ledger, nog steeds een specifieke software wallet nodig hebt om verbinding te maken met de meeste van de top-tier NFT marktplaatsen – MetaMask. Deze wallet ondersteunt echter connectiviteit met Ledger, dus je zou in dit opzicht geen problemen moeten ondervinden.

Als het tenslotte om NFT marktplaatsen gaat, kun je niet fout gaan door OpenSea te kiezen. Het is ’s werelds populairste niet-fungibele token markt, en laat zowel makers & verkopers, als ook kopers een geweldige en beginners-vriendelijke ervaring hebben.

Dit alles gezegd hebbende, bedankt voor het lezen van dit artikel over hoe je NFT kunstwerken kunt maken!