Wat zijn niet-fungibele tokens? Niet-fungibele tokens, of NFT’s, zijn digitale assets die aantoonbaar uniek zijn. Ze kunnen gebruikt worden om zowel tastbare als ontastbare zaken te vertegenwoordigen.

Wat is een NFT?

NFT’s zijn tokens die we kunnen gebruiken om eigendom van unieke voorwerpen te vertegenwoordigen. Ze laten ons dingen als kunst, verzamelobjecten, zelfs onroerend goed tokeniseren. Ze kunnen maar één officiële eigenaar tegelijk hebben en ze worden beveiligd door de Ethereum blockchain – niemand kan het eigendomsrecord wijzigen of een nieuwe NFT in het bestaan kopiëren/plakken.

NFT staat voor niet-fungibele token. Niet-fungibel is een economische term die je zou kunnen gebruiken om dingen te beschrijven als je meubels, een liedjesbestand, of je computer. Deze dingen zijn niet inwisselbaar voor andere voorwerpen omdat ze unieke eigenschappen hebben.

Fungibele voorwerpen daarentegen kunnen wel geruild worden, omdat hun waarde hen bepaalt in plaats van hun unieke eigenschappen. Bijvoorbeeld, ETH of dollars zijn fungibel omdat 1 ETH / $ 1 USD inwisselbaar is voor een andere 1 ETH / $ 1 USD.

Welke termen moet ik kennen voor ik aan de slag ga?

Hier is een lijst van termen die in de NFT-ruimte gebruikt worden en het is een nuttig overzicht om door te nemen voor je aan de slag gaat.

Deze lijst met termen moet je helpen om met NFT’s aan de slag te gaan:

  • Non-Fungible Tokens (NFT’s) – Non-Fungible Tokens (NFT’s) zijn unieke, digitale voorwerpen met blockchain-beheerd eigendom. Voorbeelden van NFT’s zijn digitale kunst, verzamelobjecten, virtual reality voorwerpen, crypto domeinnamen, eigendomsregisters voor fysieke bezittingen en meer.
  • Ethereum – Ethereum is een blockchain, en ETH is de valuta die gebruikt wordt om transacties op de Ethereum blockchain te doen.
    https://ethereum.org/en/
  • Gas fees – Zie gas fees als Ethereum blockchain transactiekosten. Rarible kan de gas fees niet verlagen of verhogen – omdat ze bepaald worden door vraag/aanbod over het hele netwerk (blockchain).
  • Cryptowallet – Een cryptowallet is een toepassing of hardware toestel waarmee personen digitale assets kunnen opslaan en terughalen.
  • Wallet address – Je wallet address is uniek. Het is het adres dat mensen zullen gebruiken als ze crypto of NFT’s naar je cryptowallet sturen.
  • Seed phrase – Je seed phrase is een lijst woorden die gebruikt kan worden om je wallet terug te vinden als je je wachtwoord vergeet of de toegang tot je wallet verliest. Als je voor het eerst met je wallet begint te handelen, zoek dan je seed phrase op en maak er ergens veilig een back-up van, zo mogelijk op meerdere plaatsen. Bewaar je seed phrase niet op een online cloud opslagdienst en deel ze nooit met iemand.
  • Collection – Een collection is een geheel van werk, zoals een winkel of galerie. Als je iemand een Rarible collection ziet aanduiden als een winkel of galerie, raak dan niet in de war – het is allemaal hetzelfde. We gebruiken de term collection om het eenvoudig te houden.